E-mail: admin@tro.dk
Dato for offentliggørelse
25 Apr 2010 00:22
Dokumenttype
Korrespondance
Emner
Helvedet
Forfatter
Oskar Edin Indergaard

                         Cand. philol ,Oskar Edin Indergaards artikel i KARMEL bladet september 02.

                                              HVAD SIGER BIBELEN OM HELVEDE:

 

   (Tingvoll 15. august 2002).: Der har i den sidste tid været en del debat om "helvede". Professor Jakob Jervell har nok en gang forsøgt at afskaffe "helvede" og dets eksistens med at henvise til at selv ordet "helvede" har sammenhæng med et geografisk område syd for Jerusalem. Det kan derfor ikke være et billede på selve fortabelsen. Hvad siger så Bibelen om dette?

  

   Selve ordet "helvede" kommer af de hebraiske ord "gehinnon", som betyder "Hinomsdal". Det er en dal syd for Jerusalem, hvor der blev fortaget menneskeofringer og hvor dyr og affald blev brændt i gammeltestamentlig tid. Det sidste var også tilfælde i nytestamentlig tid. Det var et sted som havde en dårlig lugt og et sted som havde en evig (kontinuerlig) ild brændende. Det græske ord for "helvede" er "gehenna".

   Dette ord er brugt 12 gange i N.T. og det er bare Jesus som brugte det med undtagelse af Jakob (Jesu bror) brugte det en gang: Jakob 3,6.

   Jakob Jervell hævder at "helvede" ikke findes fordi selve navnet peger på et geografisk sted i Jerusalem. Det kan derfor ikke være efter hans opfattelse et opholdsted for de som går fortabt for Guds rige.

   Når Jesus brugte ordet "helvede", så vidste Han naturligvis at selve ordet gik tilbage til det hebraiske ord "ge Hinnom", men han brugte det i en videre betydning. Hinnoms dal er et billede på "helvede", som er opholdsstedet for de fortabte mennesker. Doms grundlaget vil være både at de ikke har troet på Jesus, som Gud udsendte for at frelse verden, og menneskenes onde gerninger. "De døde blev dømt efter det som var skrevet i bøgerne, efter deres gerninger." Åb.20,12.

   At dette er tilfældet ses af det som Jesus sagde om "helvede". Han sagde for eks.: Og frygt ikke for dem som kan slå legemet ihjel, men ikke slå sjælen ihjel, men frygt for ham som kan ødelægge (ikke tilintetgøre) både sjæl og legeme (hele mennesket) i "helvede".Mat.10,28.

   Her kommer det tydelig frem at Jesus ikke havde "Hinnoms dal" i tankerne, når han udtalte dette, men han brugte "Hinnoms dal" som et billede på den endelige fortabelse borte fra Guds rige.

   Efter bibelsk opfattelse kommer mennesket ikke til "helvede" straks efter at det dør. Det kommer til "dødsriget", som på hebraisk hedder "sheol" og på græsk "hades" . Dette er et foreløbig opholdssted for de fortabte døde indtil Gud skal dømme menneskene på et senere tidspunkt.

 

                                                                                                                                                                Referent:

                                                                                                                                                       Herning@dlgnet.dk

                                                                                                                                              www.yeshuattsion.webbyen.dk

                                                                                                                                                        oskaredi@online.no

                                                                                                                                                 www.home.no/oeindergaard

                                                                                                                                                               PÅ GENSYN !

"dagens by 25-maj-25", en ny by at bede for hver dag. I dag har vi valgt:
Kolding

Koldings våben.pngKolding er en fjordby og købstad i Sydjylland og er med sine 58.021 indbyggere Danmarks 7. største by. Kolding er i dag hovedby i Kolding Kommune og hører under Region Syddanmark.

Byen er sandsynligvis opstået i sidste halvdel af 1100-tallet. I middelalderen blev byen ramt af flere krige og pest, hvilket bevirkede en tilbagegang i indbyggertal og handel, men siden slutningen af 1800-tallet har byen gennemgående haft fremgang og er i dag en driftig handels- og erhvervsby i Trekantområdet.

Pga. byens centrale placering i Danmark har handel og eksport gennem tiderne været betydende for byens udvikling og Kolding Å var i mange år toldgrænsen mellem Kongeriget og hertugdømmerne sydpå. Denne handel er først foregået via landevej og skib, og senere også via jernbanen.

Nord for Kolding Å ligger Slotsbanken med byens vartegn, kongeslottet Koldinghus, der blev bygget som kongerigets beskyttelse af den sydlige grænse. De kongeliges ophold på slottet, har været betydende for byen, da det kastede glans over byen og gav arbejde til indbyggerne. De mest betydende kongelige var nok Christian 3. og hans hustru Dronning Dorothea i 1500-talletChristian 4. i starten af 1600-tallet og Frederik 4. i starten af 1700-tallet.

Kolding ses første gang på skrift første gang i Kong Valdemars Jordebog fra 1231 og her benyttes navnet Kaldyng. Et segl på et brev fra bystyret i slutningen af 1200-tallet, har indskriften "SIGILLUM SANCTI KANVTI DE KALDING" og et andet segl fra 1421; "S'CIWITATIS IN KAALDYNG", men i begyndelsen af 1300-tallet vinder stavemåden Kolding/Colding dog frem og Kolding bliver senere den mest brugte.

Der har været fremført forskellige forklaringer på ordets betydning og stednavneforskerne mener i dag, at Kolding betyder “den kolde å".Navnet Kolding er afledt afadjektivet kald, kold, tilføjet endelsen ung med betydningen ‘det kolde vand eller den kolde å', som må hentyde til åen eller fjorden.

Hvis du har hjerte for at bede sammen med os for denne by, står vi flere sammen!
Bøn kan udrette alt, hvad Gud kan.
E. M. Bounds