E-mail: admin@tro.dk
Dato for offentliggørelse
02 Dec 2013 00:05
Forfatter
Simon Griis

Disse ord er troværdige og sande...  Åb. 22:6-7

Ny Testamentes pålidelighed er baseret på mere end 5.000 græske manuskripter, over 10.000 latinske og 9.300 andre skrifter Det ældste Nytestamentlige græske skrift er fra år 125 e.kr. Her er altså kun et tidsspring på ca. 30 år fra Johannes skrev originalen, og til den kopi, som vi idag har fundet. Det ældste komplette Ny Testamente er fra år 325 e.kr. Altså et tidsping på under 300 år. 

Prøv at sammenligne NTs overvældende skriftsgrundlag med nogle af de mest anerkendte bøger fra oldtiden: 

Tacitus årbøgerne  er hovedkilden til vores historiske kendskab om de romerske kejsere, heriblandt Cæsar, Tiberius og Nero. De menes at være skrevet i det 2. århundrede, men kun ét ufuldstændigt manuskript fra det 9. århundrede er bevaret. Tidsspring 800 år 

Sofokles dramaer  fra 406 f.kr. er kun bevaret ved ét håndskrevet manuskript fra 800 e.kr. Altså 1200 år efter det blev skrevet. Tidsspring 1.200 år 

Velleius Paterculu, Roms historie , har ingen manuskripter bevaret efter det sidste gik tabt i det 17. århundrede efter at være blevet kopieret. 

Flavius Josephus´ værker  (100 e.kr.) er bevaret hovedsageligt i 7 manuskripter, dateret til det 9.-15. århundrede. Tidsspring 700 år 

Brevet til Diognetus  (2. århundrede) var dokumenteret alene ved et manuskript fra det 13. århundrede, men det blev ødelagt ved en brand i 1870. 

Cæsar, Gallerkrigen  (58-50 f.kr.) I alt 20 kopier. Ældste kopi 900 e.kr. Tidsspring 900 år 

Herodot  (488-428 f.kr.) Ældste kopi 900 e.kr. Tidsspring 1.300 år 

Alle disse dokumenter betegnes som historiske vidnesbyrd. Hvorfor ikke acceptere Bibelen som et veldokumenteret historisk dokument. Den skriftelige dokumentation er jo helt unik.

"dagens by 25-maj-25", en ny by at bede for hver dag. I dag har vi valgt:
Kolding

Koldings våben.pngKolding er en fjordby og købstad i Sydjylland og er med sine 58.021 indbyggere Danmarks 7. største by. Kolding er i dag hovedby i Kolding Kommune og hører under Region Syddanmark.

Byen er sandsynligvis opstået i sidste halvdel af 1100-tallet. I middelalderen blev byen ramt af flere krige og pest, hvilket bevirkede en tilbagegang i indbyggertal og handel, men siden slutningen af 1800-tallet har byen gennemgående haft fremgang og er i dag en driftig handels- og erhvervsby i Trekantområdet.

Pga. byens centrale placering i Danmark har handel og eksport gennem tiderne været betydende for byens udvikling og Kolding Å var i mange år toldgrænsen mellem Kongeriget og hertugdømmerne sydpå. Denne handel er først foregået via landevej og skib, og senere også via jernbanen.

Nord for Kolding Å ligger Slotsbanken med byens vartegn, kongeslottet Koldinghus, der blev bygget som kongerigets beskyttelse af den sydlige grænse. De kongeliges ophold på slottet, har været betydende for byen, da det kastede glans over byen og gav arbejde til indbyggerne. De mest betydende kongelige var nok Christian 3. og hans hustru Dronning Dorothea i 1500-talletChristian 4. i starten af 1600-tallet og Frederik 4. i starten af 1700-tallet.

Kolding ses første gang på skrift første gang i Kong Valdemars Jordebog fra 1231 og her benyttes navnet Kaldyng. Et segl på et brev fra bystyret i slutningen af 1200-tallet, har indskriften "SIGILLUM SANCTI KANVTI DE KALDING" og et andet segl fra 1421; "S'CIWITATIS IN KAALDYNG", men i begyndelsen af 1300-tallet vinder stavemåden Kolding/Colding dog frem og Kolding bliver senere den mest brugte.

Der har været fremført forskellige forklaringer på ordets betydning og stednavneforskerne mener i dag, at Kolding betyder “den kolde å".Navnet Kolding er afledt afadjektivet kald, kold, tilføjet endelsen ung med betydningen ‘det kolde vand eller den kolde å', som må hentyde til åen eller fjorden.

Hvis du har hjerte for at bede sammen med os for denne by, står vi flere sammen!
Bed, og lad Gud tage sig af bekymringerne.
Martin Luther